31 Aralık 2012 Pazartesi

TURP OTU HAŞLAMASI(Eşekturpu,Vruvez)




    Yılbaşı günü evlerde telaş var,herkes kendi bütçesine göre daha bir özenle hazırlayacak sofrasını…Eşiniz o kadar telaşın içerisinde 5 bağ eşek turpunu tezgahın üstüne koyarsa ne yaparsınız?( bu arada eşimi bu ota müdavim yapan benim)


    Önce biraz söylendim kendi kendime,yemeğe misafirimiz var,evde temizlik.Telaşım olacak,kim yıkayıp haşlayacak bu kadar turp otunu  diye,haklıda çıktım.Tam 3 saatimi aldı ayıklanıp,yıkanıp,haşlanması….Yıkama seramonisi bir kenara bırakıyorum,her parti haşlama için  yeniden su kaynatmak gerekiyor,ve kaynayan suya atmak  gerekiyor bu nefis otu…Elektrikli su ısıtıcısında sürekli kaynayan su,4-5 litrelik koca tencere sürekli ocağın üzerinde  bir parti haşlanıp soğumaya alınırken diğer su kaynatılıyor   offf puff…

   Vuruves  veya ruves kışın yağmurlarla fışkırıyor Akdenizde…Piriko ‘sunu(acı cinsi) baharda farklı tüketiyoruz mevsim sebzesiyle..

   Yılbaşı sofrasında ağır yenecek yemeklerin yanında zeytinyağlı limonlu keyif verici bir garnitür  ve salata çeşidi olacak turpotu, nihayetinde soframızı zenginleştirecek.Turp otu(hardal) namı diğer ruves i haşlama ve temizleme püf noktaları şöyle:

    Eşek turbunun dış ve kart yaprakları ayıklanır,köklü kısımlarına ve kalın dallarına bıçak ile 3-4 cm derinliğine kadar bıçakla artı çiziği  atılır.

Yapraklarının uç kısımları kesilerek ,atılır.5-6 cm boyunda doğranır, otumuz bol suda yıkanır.Küçük misafirlerden arındırmak için sirkeli suya ıslatabilirsiniz.


     Derince bir tencerede bol su kaynatılır,otumuz haşlanır.(haşlama süresi otunuzun tazeliği ve yumuşaklığı ile ilgili ,kök ve  kısımlarının yumuşaklığını test ederek anlayabilirsiniz,fazla haşlarsınız yaprakları erir ve parçalanır.


       Süzgece aldığınız anda otunuza  tuz serpin. Soğuk sudan geçirmeyin,tuzunu çekecek daha lezzetli  hale gelecektir.

Salatası için, arzu ettiğiniz miktarda haşlanmış otu servis tabağına alın,zeytinyağı ve arzuya göre ezilmiş sarımsak ekleyin,en son servis esnasında limon suyunu gezdirin.Karıştırın.

Keyif veren yemyeşil ot haşlamanız için püf noktaları tekrar hatırlatmak isterim:

       1)Bol  ve kaynayan suda haşlamak

       2)Haşladığınız suyu 2.kez kullanmamak.(Eğer otunuz fazla ise  2.partiyi suya atacağınız zaman yeni su kaynatmanız gerekiyor)

      3)Servisten hemen önce limon suyu eklemek(Limon suyu otu sarartıyor,beklerse görüntü olarak keyifsiz bir hal alıyor,yeşil ve diri görüntülü salatanız için limon suyunu SON DAKİKA servis esnasında eklemeyi ihmal etmeyin.


6 yorum:

  1. Keriman Hanım tarifinizdedeki gibi salata olarak tüketimi çok güzeldir ve de yaygındır.Yıkaması saatler alır ... Bizim Egede haşlanmış turp otlarını suyunu sıkar kavuruz ,bol pırasalı zeytinyağında.İsteğe göre kırmızı biber ilaveli.Servis ederken üstüne turunç suyu ilave ederiz yine isteğe göre limon da olabilir.

    Selam ve sevgiler ,sağlıklı ve mutlu yeni yıllar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yörenin yapım şekli beni kendimden alıyor.Katkınız için teşekkürler...

      Sil
  2. pazara gidince yeşillikçilerin önünde kaybeden bir kişiliğim ben..:))
    ewe geldiğimde envai çeşit ot istif edilir dolaba ve afiyetle yenir.
    turp otuda dahil..
    ellerinize sağğlık..
    takipçinizimm,bende beklerim sayfama,arzularsanız.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tariflerinizi takip ediyorum bir tutam kekik...Bende sizin gibiyim.)

      Sil
  3. bizde de hafif haşladıktan sonra, zeytinyağ soğan kavrulur kırmızı toz biber ilave edilir, haşlanmış eşek turpları içine atılır, bir yemek kaşığı mısır unu ilave edilerek pişirilir, ateşten almadan önce sarmısak ve limon ilave edilerek pişme işlemi bitirilir,
    afiyet olsun, ekşili turp yada sarkıtma olarak adlandırılır
    batı akdeniz den selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm denemeye değer ....Batı Akdeniz mutfağına sevgiler.

      Sil